Archive / Articles / A great rarity - the MILLBURY postmaster´s provisional Sc.7X1 exclusively sold in Public auction 42 for 1.000.000CZK + buyer´s premium

13.03.2014   Author: Stanislav Výtisk; Number of views: 4314

Poštmistrovské provizorium MILLBURY realizováno v doprodeji  Sálové aukce 42 za 1.170.000 Kč včetně provize. 

 
 
V článku „St. Luiský medvěd 5c" v Sálové aukci 41", jsme sběratelům přiblížili historii původu vzácného provizorního vydání Spojených států amerických pro město St. Louis, které bylo naší společností úspěšně vydraženo za 690.000Kč. V rámci představení několika zvláště významných, a dosud u nás nikdy nenabízených položek zařazených do nabídky Sálové aukce 42, na tuto stať nyní navážeme krátkým pojednáním o extrémně vzácných známkách poštmistrovských provizorií Millbury.


Vydání pro město Millbury, ležící ve státě Massachusetts, je jedním ze dvou provizorií Spojených států amerických, které nese portrét George Washingtona a svým vyobrazením se blíží deseticentové známce z tzv. prvního General Issue z roku 1847. Známky Millbury byly tištěny knihtiskem z původní dřevěné desky s rytinou prvního amerického prezidenta a s nápisy „Post Office" a „Paid 5 Cts." v černé barvě na namodralém papíru s lepem. V pozadí jejich vzniku stál tehdejší millburský poštmistr, poručík Asa Holman Waters II., a zejména pak jeho zástupce Henry Waterman, povoláním klenotník. Známky byly vydávány a používány v průběhu roku 1846 poté, co bylo v předcházejícím roce rozhodnutím Kongresu v celých Spojených státech amerických zavedeno jednotné poštovné 5 centů, respektive 10 centů pro zásilky doručované do vzdálenosti přesahující 300 mil. Hned v následujícím roce 1847 však byly vydány centrálním poštovním úřadem U.S. Post Office první známky se všeobecnou platností (tzv. General Issue) a tisk všech poštmistrovských provizorií byl ukončen.

obr
 
Velice malý náklad známek tištěných v Millbury, které v 50. letech 19. století mělo přibližně 3000 stálých obyvatel, přímo předurčoval k tomu, aby se tyto známky staly později klasickými světovými raritami, avšak podobně jako ikonické mauritie POST OFFICE, musely být i ony teprve „znovu" objeveny. V roce 1884 byly v Americké antikvářské společnosti ve Worchesteru v pozůstalosti po významném americkém právníkovi a politikovi Isaacu Davisovi nalezeny dva dopisy s 5 centovou známkou Millbury. Zatímco jeden z těchto dopisů byl v držení společnosti až do roku 1989, druhý byl již v roce 1895 prodán britskému sběrateli Williamu B. Averymu, který v 90. letech 19. století soupeřil při získávání vzácných známek i s takovým velikánem, jakým byl Thomas K. Tapling. Od konce 19. století pak bylo celkově nalezeno pouhých 19 kusů !! známek poštmistrovského vydání Millbury (což je dokonce méně než legendárních mauritiů POST OFFICE) - a to jedna známka s originálním lepem, 7 razítkovaných použitých známek, 8 kusů na dopisech a 3 kusy na výstřižcích. Tyto klenoty klasické filatelie byly v držení těch největších sběratelů, jakými byli hrabě Ferrari, Henry J. Duveen, Alfred H. Caspary nebo kongresman Peter H. B. Frelinghuysen.

Mimořádně kvalitní exemplář této extrémně vzácné světové rarity prvního řádu s atestem The Philatelic Foundation N.Y. byl svěřen naší společnosti k prodeji a bude nabízen v Sálové aukci 42 jako los číslo 794. Tento výjimečný kus na výstřižku s červeným kruhovým razítkem MILLBURY, s prestižním původem a dochovaným rodokmenem, byl mj. v roce 1980 v britské aukční síni Sotheby vydražen za 17.000 USD. V současné době se tyto známky objevují na trhu pouze zcela výjimečně při rozprodeji těch největších sbírek.

obr

Použité prameny: archiv Burda Auction. s.r.o.

                              internetové zdroje

                   




Author: Stanislav Výtisk (13.03.2014)