Archive / Articles / Zálepka CZL1

14.07.2008   Author: Vladimír Dražan, exkluzivně pro Burda Auction; Number of views: 5585

Krátké pojednání o první československé zálepce.

První československá zálepka s vytištěnou známkou 20h Hradčany, vedená v katalogu Pofis pod označením CZL1, je poměrně běžná celina, která se vyskytuje prakticky ve všech sbírkách a je často nabízena na výměnných schůzkách i v aukcích. Zcela nedostatečná kapacita tiskárenských kapacit v nově vzniklé ČSR byla příčinou toho, že tyto zálepky byly tištěny ve Vídni a jako termín jejich vydání se uvádí únor 1919. Pro sběratele celin je tato zálepka zajímavá zejména tím, že ji bylo možné poštovně použít v letech 1919-1928, tj. v pěti různých tarifních obdobích.

obrobr
Obr.1 Obr.2

Vyskytuje se proto poměrně často s nejrůznějšími přídavnými frankaturami, hledané jsou zejména exempláře zaslané doporučeně (Obr.1), spěšně nebo adresované do ciziny (Obr.2). Specialisté u těchto zálepek rozlišují několik druhů papírů, které se vzájemně liší jak kvalitou, tak zejména barvou, což je s ohledem na dobu jejich vzniku pochopitelné. Pro tisk zálepek byl použit evidentně papír od různých výrobců a tak lze snadno rozlišit celou škálu barevných odstínů, od nažloutlého papíru, přes papír šedý, šedomodrý a hnědošedý, až po modrozelený. Rovněž barva vytištěné známky (zelená) kolísá, poměrně snadno lze najít několik odstínů i různou sytost barvy.

obr
Obr.3

Důvod, který mě vedl k napsání těchto řádků - viz. Obr.3. Nedávno se mi podařilo získat exemplář, který je pro specializované sběratele čs. celin rozhodně zajímavý. Mírné posuny tisku vytištěné známky jsou u těchto zálepek poměrně běžné, ale s tak výrazným posunem, zasahujícím až do horní perforace, jsem se dosud nesetkal. Má někdo z kolegů podobný exemplář, prošlý poštou? Ozvěte se.



Author: Vladimír Dražan, exkluzivně pro Burda Auction (14.07.2008)