Archive / Articles / Rakouská pošta si filatelistů váží

17.10.2008   Author: Vladimír Dražan, exkluzivně pro Burda Auction; Number of views: 5246

Již delší dobu vycházejí v sousedním Rakousku nové výplatní známky s námětem květin, navíc jde o podobnou situaci jako u nás, kde již několik let (od roku 2003) postupně vycházejí nové výplatní známky "Krása květů". Takže to samo o sobě by ještě nebyl důvod k tomu, abych o tom psal článek.

Poslední dvě nové rakouské výplatní známky vyšly 1. září 2008 - viz obrázek. Na hodnotě 50c je vyobrazena květina s názvem Akelei (Orlíček), na známce 55c vidíme Ranunkel (Pryskyřník). Ačkoliv naprostá většina rakouských známek je tištěna v rakouské státní tiskárně (Österreichische Staatsdruckerei), obě tyto výplatní známky vytiskla firma Joh. Enschedé Stamps B.V. Pozoruhodné je, že zatímco hodnota 50c o velikosti 27,5x32,8mm vyšla v nákladu 2.000.000 kusů, hodnota 55c ve formátu 30x40mm byla vydána v nákladu pouhých 200.000 kusů, tedy 10x menším. Na celé věci je nejzajímavější důvod, proč došlo k tak neobvykle velkému rozdílu v nákladu dvou výplatních známek stejné emise. Známku 55c totiž obdrží pouze abonenti novinkové služby (!) jako dárek od rakouské pošty, takže tato známka nebude ve volném prodeji. Rakouská pošta tak chtěla tímto způsobem poděkovat všem předplatitelům, kteří odebírají nové známky, a určitě dobře ví, proč to dělá. V posledních letech se roční nominál rakouských známek pohyboval mezi 40-50€, letos to bude ještě o hodně více, o což se postaraly zejména emise k mistrovství světa v kopané a k výstavě WIPA 08. Jednoduchým výpočtem zjistíme, že i kdybychom počítali pro letošní rok jen těch dřívějších 50€, při necelých 200.000 odběratelů se dostáváme rozhodně na velice zajímavou částku, kterou rakouská pošta vyinkasuje od vlastních i zahraničních filatelistů, aniž by jim za to musela poskytnout odpovídající službu (naprostá většina známek končí v albech sběratelů).

Na závěr bych chtěl jen připomenout, že rakouská pošta přispěla na uspořádání výstavy WIPA 08 částkou vyšší než 700.000€ a v letošním roce už věnovala každému návštěvníkovi který si zakoupil vstupenku na výstavu WIPA 08 jeden aršík "WIPA08 Gold-Block" (bližší viz článek PRAGA versus WIPA - II. část). Z uvedeného je více než zřejmé, že Česká pošta nemá zdaleka tak propracovaný marketing, a obávám se, že ačkoliv má Rakousko mnohem menší počet obyvatel, tržby z prodeje známek sběratelům bude mít rozhodně vyšší.

obr



Author: Vladimír Dražan, exkluzivně pro Burda Auction (17.10.2008)