Archive / Articles / Josef VÁCHAL - Ďáblova zahrádka aneb přírodopis strašidel

11.03.2010   Author: Burda Auction, s.r.o.; Number of views: 14318

Josef VÁCHAL: Ďáblova zahrádka aneb přírodopis strašidel, vlastním nákladem za přispění sedmi subskribentů, originální 16. výtisk pro malíře Rudolfa Béma (z celkových 17) s rukopisným věnováním autora, 307 stran na ručním papíru, obsahuje 69 barevných dřevorytů a 137 černých dřevorytů, vložek a iniciál; po tisku byly dřevorytové desky zničeny; volné nesvázané listy formátu 33x43cm; luxusní stav, na našem trhu dosud nenabízeno, zcela ojedinělé, perla bibliofilie!!

Josef Váchal, obr. 1
JOSEF VÁCHAL patří k nejsvébytnějším českým umělcům 20.století. Ovlivněn ve svých počátcích secesí, dekadencí, tvorbou Edvarda Muncha, skupinou Osma a Nietzscheho filozofií vyvíjel se Váchal k osobitému expresivnímu výrazu výtvarnému a literárnímu, vykreslujícímu svět v ostrých groteskních kontrastech krásy a hnusu, lásky a smrti, sentimentu a vulgarity, spirituality a tělesnosti, „nepraktického Dobra a vítězného Zla". Váchalova bipolární, bezmála barokní obrazivost byla umocňována i celoživotní inklinací k mystickým až bizarním naukám. Váchal byl samorostlým malířem, grafikem a sazečem, který ručně řezal a odléval vlastní typy písma, věnoval se kresbě, olejomalbě, akvarelům i fotografii. 
 

 Josef Váchal, obr. 2 Josef Váchal, obr. 3 Josef Váchal, obr. 4 Josef Váchal, obr. 5
 
Osu Váchalova zájmu tvořily dřevoryty, ilustrace, exlibris a knižní vazba. Pro vyučeného knihaře byla totiž nejvyšším artefaktem a prostředkem uměleckého sebevyjádření kniha, vydaná zpravidla v několika málo výtiscích a chápaná jako estetický celek, v němž se vzájemně úzce doplňují textová a obrazová složka.
 
Josef Váchal, obr. 6
Josef Váchal, obr. 7
Josef Váchal, obr. 8
Josef Váchal, obr. 9
 
K tomu nejlepšímu, co v tomto oboru Váchal vytvořil, patří kniha Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel. Jde o rozsáhlý a ucelený atlas strašidel, na něž lze na tomto světě natrefit. Všechna strašidla jsou zde zvlášť popsána, znázorněna jsou pak na skvělých barevných i černobílých dřevorytech. Jako literaturu, ze které čerpá, uvádí Váchal díla antická, středověká církevní i národopisná, zejména však spisy barokní. Kniha je psána svérázným archaickým slohem, obdařena je obrovskou porcí humoru a mystifikace.
 
Josef Váchal, obr. 10
 Josef Váchal, obr. 11Josef Váchal, obr. 12
 Josef Váchal, obr. 13
 
Váchal vytisknul pouze 17 exemplářů této knihy a po tisku zničil dřevěné matrice. Rozsáhlé dílo o 307 stranách obsahuje 137 černobílých dřevorytů, vložek a iniciál a 69 dřevorytů barevných (kompletní vyobrazení). Kniha je složena z volných nesvázaných listů formátu 33x43cm ze slavné ruční papírny v Prášilech.

Tato ojedinělá perla bibliofilie nebyla dosud na našem trhu nabízena!

16. výtisk vrcholného Váchalova díla v luxusním stavu s rukopisným věnováním malíři Rudolfu Bémovi bude nabízen v jarní sálové aukci firmy Burda Auction. Sálová aukce 28 proběhne v sobotu 17. dubna 2010 v Konferenčním centru City v Praze, Na Strži 65. Katalogové číslo 531 bude draženo jako poslední položka dopolední části aukce asi ve 12:30 SELČ.

Žádáme vážné zájemce o dražbu této položky na sále, aby se na sálovou aukci ve vlastním zájmu zaregistrovali včas - nejméně hodinu předem! Z důvodu živého přenosu dražby po internetu nelze  akceptovat žádné organizační zdržení!

Josef Váchal, obr. 14
 Josef Váchal, obr. 15Josef Váchal, obr. 16
 Josef Váchal, obr. 17

 

BIBLIOGRAFIE

(výběr)

  • Josef Váchal - Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel (PP, 1924, 1992)
  • Josef Váchal - Krvavý román (R, 1924, 1970 cenzurováno; 1990)
  • Josef Váchal - Corcyra nigra - Mor v Korčule (B, 1927)
  • Josef Váchal - Šumava umírající a romantická (kniha dřevorytů, 1931, textová část 2007, kompletně 2008)
  • Josef Váchal - Váchalův Havran dle světoznámého vzoru přejinačený, do českého převedený a značně rozšířený a zmodernisovaný, s vtipně na nové brdo upraveným nevermor (B 1937, 1996
  • Josef Váchal - Živant a umrlanti (román-dopis, 1995, ed. B. Stehlíková)
Josef Váchal, obr. 18
Josef Váchal, obr. 19
 Josef Váchal, obr. 20Josef Váchal, obr. 21

 




Author: Burda Auction, s.r.o. (11.03.2010)