Archive / Articles / Unique letter from Ceylon. Exclusively in our e-shop

04.12.2012   Author: Pro Burda Auction, s.r.o exkluzivně D.K.; Number of views: 5376

Jako každý rok, tak i letos, připravujeme pro náš i-obchod adventní nabídku mj. vybraných a vzácných klasických známek a dopisů, které naše firma dosud nikdy neměla možnost nabídnout. Mezi jiným nám byl do prodeje svěřen dopis z Ceylonu z r.1863, se smíšenou dvoubarevnou frankaturou 7 známek emisí 1857 a 1861.



  Ceylon je ze sběratelského hlediska významné a oblíbené koloniální teritorium a to především díky své 1. a 3. emisi Viktorie, které se zařadily mezi nejkrásnější klasická vydání vůbec. Rytinu zhotovil slavný rytec a ilustrátor W. Humphrys, autor také Kapských trojúhelníků, západoaustralské Black Swan, rytin tzv. Chalon Head pro Queensland, Grenadu, Nový Zéland a samozřejmě první emise Sv. Heleny, jež je s naší cejlonskou téměř identická. Známky tohoto vydání byly tištěny z desek vyrobených firmou Perkins Bacon, jež tiskla např. i první známky světa Black Penny a mnoho koloniálních emisí.

  Všechny frankatury prvních ceylonských vydání jsou vzácné, násobné a smíšené jsou pak prestižními ozdobami velkých sbírek. Námi nabízený dopis s 3x 2 pence, SG.3 a 4x 1 pence SG. 28 (10 pencová frankatura odpovídající tarifu pro 2x těžší dopis do Indie) je ovšem, co do vzácnosti frankatury, díky počtu použitých známek z obou oblíbených emisí, mimořádný!

  Navíc, dle dostupných pramenů, byl majetkem jednoho z největších amerických sběratelů, admirála Harrise.

  Admirál Frederick R. Harris (1875-1949). vytvořil jednu z nejkvalitnějších a největších sbírek filatelistické historie. Zaměřil se mj. právě na Ceylon, Staroitalské státy a Hawai. Jeho kolekce těchto teritorií se staly pro svou hodnotu, rozsah a kvalitu světově proslulými. Harris se přátelil s prezidentem a velkým filatelistou F.D. Rooseweltem, byl též spoluzakladatelem a posléze prezidentem expertní organizace Philatelic Foundation New York, stál v čele Výstavních komisí legendárních výstav TIPEX36 (3. Mezinárodní fil. výstava) a CIPEX47 (Mezinárodní výstava století), byl autorem zásadních filatelistických publikací a posmrtně, v roce 1950, byl ustaven do Síně slávy American Philatelic Society.

  Náš dopis získal r. 1951, při rozprodeji Harrisovy pozůstalosti, tehdejší král světové filatelie Maurice Burrus a po jeho smrti byl r. 1963 prodán na londýnské aukci firmy Robson Lowe.

  Tuto, podle všech indicií, vskutku raritní celistvost, Vám nabídneme k přímému prodeji spolu s dalšími zajímavostmi v našem i-obchodě, jehož otevření plánujeme na čtvrtek 13. 12. 2012.

obr



Author: Pro Burda Auction, s.r.o exkluzivně D.K. (04.12.2012)