Archive / Articles / Barquitos and interesting lots of classics in Public auction 41

11.11.2013   Author: D.K.; Number of views: 3210

V tomto závěrečném příspěvku přinášíme několik informací navíc k některým dalším významným položkám.

Za zvláštní zmínku stojí známky s minimálním nákladem, nebo nepatrným počtem dochovaných exemplářů, z nichž některé se možná na našem trhu třeba i desítky let nevyskytnou. Vedle námi dříve uvedeného čistého mauritia POST PAID, St. Louiského provizoria, rarit S. Arábie či okupované Malaysie nutno vyzdvihnout např. argentinské Barquitos (Los 632-634, 636-637). Toto vydání osmi známek z r. 1858 pro tehdy samostatné Buenos Aires je ekvivalentní severoamerickým poštmistrovským provizoriím. Tištěno knihtiskem z dřevěné desky ve velmi malém nákladu. Například žluté 5 Pesos (los 633) může, dle argentinského experta Victora Kneitschela, existovat max. 150ks! Značka "Bernichon" na našem exempláři jednak dokazuje, že se známka nacházela v elitní společnosti jiných rarit u Julese Bernichona (1824-1911), legendárního pařízského obchodníka mj. majitele obou mauritiů "post office", a také, že se barquitos od počátku těšily zájmu samotných "otců zakladatelů". Podotýkáme, že baron Ferrary vedle všech barquitos vlastnil i světový unikát, tête-bêche pár 2 Pesos modré. Když už jsme u Jižní Ameriky připomeňme los 643, uruguayskou Mi.4, 60C Diligencia. Zatímco Mi.1, 60C s meandry, vyšla v nákladu několik tisíc kusů a sama je velmi hledanou a vzácnou, tato nová kresba vyšlá dodatečně po celkovém opotřebení tiskového kamene "šedesátek" je řádově vzácnější, s nákladem zřejmě jen několika set kusů, s velmi krátkou dobou platnosti v řádu měsíců a je nejdražší známkou Uruguaye. Poznámka k jakosti - velké množství "diligencias" 1856-1857 je zastřiženo, neboť stereotypy byly přenášeny na tiskový kámen těsně vedle sebe, často bez mezer jejich okrajů.
Nepatrné počty vydaných a nebo dodnes existujících jsou u některých známek Britské Východní Afriky ze sbírky G.T. Kriegera (proslulá a dosud nejlepší sbírka tohoto regionu, viz též japhila.cz/exponet.htm‎). Jedná se např. o los 651, 652, přičemž v celém nákladu vzniklo pouze po 30 kusech těchto částečně vynechaných přetisků, dále los 654, 655 kdy někdejší nerozstřižení těchto 2-pásek s vynechanou perforací (náklad 90ks) lze považovat za zázrak a hlavně je tu atraktivní převrácený přetisk "Uganda" (los 693). Dobrým příkladem je též Mafia Island, čistý smaragdový Mys Dobré Naděje, Kypr s trojnásobným přetiskem, převrácené přetisky na Mauritiu, soutisk Rhode Island, ruční přetisk China na německé 20Pfg, či britský Bushire (los 857) s nákladem jen 143ks. Nepatrné počty dochovaných exemplářů jsou známy u Fiji (losy 747-749), kdy 9P Times Express "s čárkou" může být snadno unikátem. Fiji patří od počátků filatelie k oblíbeným koloniálním destinacím. Podrobný výčet všech existujích kusů najdeme ve známé monografii: Dave Alford "The use, re-use and abuse of the Fiji 1871 CR plates".
U známek s apriori malým nákladem nezapomínejme na specimeny, zejména koloniální, často vyšlé v jediném archu. Zaměřili jsme se na vydání, která jsme dosud neměli možnost nabídnout a jejich opakovatelnost je velmi malá. To se týká zejména vysokých hodnot Východní Afriky a Ugandy, Britské Střední Afriky a nevídaných specimenů bermudských zkusmých tisků (los 614). V oboru zkusmých tisků nezbývá než poukázat na unikátnost celých tiskových archů ZT barev u chorvatského vydání Francetić (los 57), na zajímavé ZT služebních Saúdské Arábie v celých arších, či na zkoušky rytin Bermuda a Natal ex. De La Rue.
Pro naše aukce budeme i nadále usilovat o získání vzácných klasických známek, celistvostí a specialit dosud nenabízených, s prestižním rodokmenem a z mimořádných sbírek. Věříme , že naše nabídka vzácných kusů a specialit v této i v dalších aukcích pomůže nejen tuzemským sbírkám dosáhnout nových úrovní a bude znamenat jejich trvalé zhodnocení jak obsahové, tak cenové.

obr

obr

obr

 
obr

 
obr

 obr
obr

 
obr
 
obr
  
obr
  
obr
 
 
 


Author: D.K. (11.11.2013)