Archive / Articles / Padělaný dopis s atestem renomovaného znalce

15.09.2011   Author: Mgr. David Kopřiva, soudní znalec; Number of views: 9083

Mgr. David Kopřiva pojednává o odhaleném padělku.

obrobr
Přední strana dopisu
Zadní strana dopisu
Při příjmu materiálu do sálové aukce jsme zachytili zajímavý, byť primitivní padělek rakouského dopisu. Nejedná se o maličkost! Pravý kus by měl dle katalogu Ferchenbauer cenu 15.000€. Jde o dopis - obálku testamentu s datací 1878, jež měla obsahovat poslední vůli - frankovaný známkou 50Kr, vydání 1867 "jemný tisk", který měl být zaslán z Prahy do Lobendavy. Známka je pravá, obálka zřejmě dobová, ale už na první pohled jsme se s kolegou znalcem V. Dražanem shodli, že kruhové razítko PRAG je jen falešná, možná gumová napodobenina razítka vedeného ve Votočkově monografii jako č.35 (viz obr.), nebo dodatečný neoriginální otisk hodně opotřebovaného razítka s použitím nepůvodní razítkové barvy. Tímto podvodem se pomocí levné čisté známky vyrobil "drahý" dopis. Zajímavým shledávám, že je to první mně známý padělek 50krejcarové celistvosti s razítkem Praha. Dosud jsem se setkal jen s padělanými razítky Lemberg. Dobu výroby padělku odhaduji na 30.léta 20.stol.
 
obr
 
Ještě poznamenám, že 50Kr je po roce 1873 u nedoporučené zásilky (žádné další razítko "dopis" nenese) v tuzemsku zcela nesmyslná frankatura u všech váhových kategorií. Poslední vůle mohly a mohou být přepravovány ve frankovaných dopisech, ale výhradně doporučeně, mají příchozí razítka a další znaky jistého doručení. Padělatel se tedy kromě nedokonalého razítka dopustil hned několika hloupých poštovně-historických chyb, chtělo by se říci, že to byl zároveň nějaký vtipálek, protože pokud se psal i s adresou, tak příjmení Ramsch znamená "brak" či "odpadky", což je ve spojení se závětí úsměvné.

Méně úsměvné je, že je padělek spojen s pozitivním fotoatestem renomovaného italského znalce, jehož podpis je i na padělané "vzácnosti". I mistr tesař se zkrátka utne. Je také možné, že padělaný je celý atest, podpis na dopise se mi jeví jako větší a jemně odlišný od toho, jak jej znám. Navíc jsem se již setkal se zjevně padělanými signaturami tohoto jména. Zajímavou okolnost jsem zjistil při konzultacích k tomuto dopisu ve Vídni u předního znalce v oboru klasického Rakouska a dále u mezinárodně známého specialisovaného sběratele 6.emise, tedy vydání 1867. Ukázalo se, že tento dopis byl před mnoha lety, samosebou ještě bez atestu, nabízen v partii celistvostí vyd. 1867 v jedné velké švýcarské aukci. Jistě zde byl viděn a jako padělek rozpoznán více sběrateli. Náš vídeňský kolega kvůli němu onu partii nekoupil. Od té doby se o padělku vědělo na rakouském trhu, k nám a zjevně ani do Itálie se informace o něm nedostala.
 
obr
Fotoatest
Pokud je atest pravý, pak známý italský znalec v roce 2007 nějakým omylem spojil své jméno s "profláknutým" padělkem, sepsal posudek mimo svůj zkušební obor, jen s nutně mlhavou představou o znacích pravosti starých pražských razítek. Je možné, že zadavatel posudku věděl o svém falsu a s vědomím, že by u relevantních rakouských znalců tvrdě narazil, záměrně zvolil znalce italského, u kterého "to", díky jeho mimooborovosti a možná i pokročilému věku, "vyšlo".

Lze se domnívat, že šlo o zneužití jména znalce za účelem pokusu umístit padělek na "nenáročném" českém trhu. Možný kupec a zprostředkovatel prodeje, v tomto případě firma Burda Auction, měli být oklamáni slavným jménem a vedle finanční újmy hrozila i mezinárodní ostuda a kompromitace firmy, jež si zakládá na serióznosti a preciznosti své práce.


Author: Mgr. David Kopřiva, soudní znalec (15.09.2011)