News / RAKOUSKO 1850 - SPECIALIZOVANÝ KATALOG

Number of views: 2370

Po deseti letech vychází nová specializovaná monografie a katalog 1. emise Rakouska zpracovaná kolektivem autorů: Jan Pelikán, Břetislav Pour a Pavel Hirš.

Cena katalogu včetně poštovného a balného činí 588 Kč. Objednávat jej lze emailem na adrese filatelie.pelikan@email.cz.


Rakousko 1850 - Monografie a specializovaný katalog
Autoři: Jan Pelikán, Břetislav Pour, Pavel Hirš

V katalogu jsou na více jak 130 stranách vyobrazeny barevné odstíny známek a jejich cenové ohodnocení v Kč. Přehledné vyobrazení a popsání všech typů u jednotlivých hodnot 1 kr až 9 kr ve zvětšené velikosti. Na 10 stranách vyobrazena téměř všechna rak. „němá razítka" s jejich bodovým a cenovým ohodnocením. Podrobně jsou zpracovány všechny speciality (např. rýhovaný a pruhovaný papír, strojní a archové obtisky, otisky lišt, spojené typy, atd.).
V katalogu je doloženo poštovní použití známek 1. emise na mimořádných až unikátních celistvostech (např. smíšené frankatury 2 kr 1850 + 2 kr 1858 a 2 kr + 10 ct, razítka červená, modrá a zelená, půlené frankatury, Tokajské průpichy atd.). Dále katalog uvádí několik dopisů prvního dne vydání známek (1.6.1850), m.j. unikátní reko-dopis s jediným známým razítkem Recomandirt na prvním dni a dopis s jediným známým modrozeleným razítkem prvního dne z Uherska, dopisy z druhého, třetího, čtvrtého dne platnosti atd. V katalogu jsou také zobrazeny poštovní formuláře (zpáteční recepisy a poptávací listy) a ukázka novotisků


obr


Back to news