Archive / Articles / Zajímavé tiskové vady ČSR II

21.11.2011   Author: Bohdan Sekowski, exkluzivně pro Burda Auction; Number of views: 4186

Následující řádky svědčí o tom, že se vyplatí i po mnoha letech věnovat pozornost "obyčejným" a jinak nezajímavým známkám.

V roce 1965 (je to již před 46 lety!) vyšla emise "Na pomoc zaplaveným oblastem" s hodnotami 30h modrá (Pof.1472) a 2Kčs černá, olivověšedá (Pof. 1473).

Právě na 30h známce se symbolickou kresbou pomoci mě zaujala zajímavá tisková vada. Na několika známkách jsem objevil na hrudi bílé postavy u levého okraje známky nad obrysy žeber různě velké skupiny skvrn. Podrobnějším studiem archového materiálu jsem zjistil, že tyto skvrny se vyskytují vždy jen v první řadě známek obou padesátikusových TF, ale vždy na jiném známkovém poli (ZP) každé TF.

Protože jde v některých případech o výrazné vady, popíši přesněji jejich tvar a umístění na ZP. Skvrny jsou umístěny ve stejné rovině, pomyslně protínající hruď bílé postavy na levém okraji obrazu známky.

TF A

První skvrna se vyskytuje hned na levém nepotištěném okraji.
ZP 3: výrazná zakroužkovaná skvrna nad žebry bílé postavy
ZP 5: slabé skvrny na levém i pravém okraji známky
ZP 7: skvrna při levém okraji hrudi
ZP 9: skvrna s obloučkem při levém okraji a na rameni
ZP 10: slabší skvrna na levém okraji

 

TF B

ZP 2: dvě skvrny s horním obloučkem tvoří spolu se žebrem siluetu obličeje
ZP 3: menší skvrny na okraji, na hrudi a na bílém balíčku
ZP 4: skvrna na levém i pravém okraji známky (podobně jako na ZP 5/A)
ZP 6: skvrna s obloučkem ("oko")
ZP 8: skvrna v kroužku při levém okraji a slabší skvrna nad žebry
ZP 10: dvě stínované skvrny, spolu se žebry tvoří siluetu obličeje na pravém nepotištěném okraji jsou dvě stínované skvrny

obr

 

TF A

obr

 

TF B

Domnívám se, že nejvýraznější tiskové vady na této známce by si zasloužily uvedení ve Specializované příručce pro sběratele poštovních známek Československa. Mám na mysli zejména tiskové vady na ZP 3/A, ZP 9/A, ZP 2/B, ZP 6/B a ZP 10/B. Na sběratelích potom je, zda si znovu neprohlédnou své sbírky a odložené zásoby a tam nenajdou některé výše uvedené tiskové vady a v kladném případě tak nezpestří svoji sbírku.



Author: Bohdan Sekowski, exkluzivně pro Burda Auction (21.11.2011)