Archive / Articles / NORGE / NORSKO, Hullstempel – razítka s perforačními otvroy

08.06.2012   Author: Jaroslav Kejř; Number of views: 4200



Poštovní úřad práce se snažil vymyslet a nalézt rozpoznání razítek, které by vedly k jasnému určení národních razítek pod ochrannou známku. Velký rozmach norských razítek, soukromých pošt a ilegální používání razítek rovněž způsobilo další opětovné použití ochranných známek na další druhy razítek, apod. Rytec „Throndsen" vypracoval pro norskou poštu nové perforační zařízení „duté/díry" a toto zařízení na razítka bylo použito v roce 1881 zhruba pro 30 různých poštovních úřadů - Obrázek 1. Nakonec se poštovní rada rozhodla pro nákup dalších zhruba 30 různých těchto nových razítek pro další poštovní úřady bez příčných nosníků - Obrázek 1 poslední druhy (IIH).
obr
Obr. 1: Všechny úřední typy razítek s perforačními otvory.
 
Tyto druhy razítek bylo během let 1881/82, rytcem „Throndsen" pozměněno a objevují se perforační otvory v několika mírně odlišných verzích. Takže razítka na obrázku 1, se objevují v celkem asi 60 druzích tzv. „HULLSTEMPEL". Tyto razítka s perforačními otvory se však brzy stali nepopulární jak pro poštovní služby, tak i pro veřejnost. Proto byly na různých místech rychle odstraněny. První razítko s perforačními otvory bylo "zbaveno děr", pravděpodobně ve městě „EGERSUND", jelikož razítko s perforačními otvory je vidět pouze v jediném exempláři, datem 30.10.1881. Četnost těchto razítek s perforačními otvory jak s příčkami, tak i bez příček, je o něco později minimální. Velmi málo těchto druhů razítek zůstalo používáno, naposledy razítko „BYGLAND" s perforačními otvory je nejzazší v roce 1935.
 
Dva druhy razítek vlakové pošty, resp. MERAKERBANENS/POSTEXP." (M) a „VESTBANERNES/POSTEXP." (V), byly vyrobeny ve třech typech - Obrázek 2. Razítka (M) používané od 15.10.1881 postupně dle typu do roku 1918 a razítka (V) používané od 31.10.1881 postupně dle typu zhruba do konce roku 1883.
 
obr
Obr. 2: „Hullstempel" vlakové razítko ve třech typech.
 
obr
Obálka s natištěnou známkou K2a (pruhovaný papír). Razítko „Hullstempel" „SARPSBORG 25.VI.81 do hlavního města „KRISTIANIA". Razítko s perforačními otvory Typ TH.
 
obr
Celina BK8 (NH8) Typ 2. Razítko „Hullstempel" „LAURVIG 12.X.82 do hlavního města Dánska „KJÖBENHAVN - K OMB 2, 15.10.82". Razítko s perforačními otvory Typ TH.
 
obr obr
Celina BK18a (NH18) Verze tisku 6. Razítko „Hullstempel" „ODNÆS 5.VII.83 do města „DRAMMEN". Razítko s perforačními otvory Typ TH. Verze 6 se vyznačuje tím, že první T-ornament vlevo nahoře podélného rámu plynule nenavazuje - zvětšený obrázek.
 
Závěr: Tyto druhy razítek měli v norském poštovnictví krátkou úlohu. Nicméně v dnešní době mnoha informací, které o tomto typu norských razítek dnes máme, jsou tyto razítka velmi vyhledávána pro specializaci poštovní historie. Vzhledem k tomu, že jsou známa všechna určená razítka norských poštovních úřadů, je dost obtížné obsáhnout všechny tyto poštovní úřady do sbírky!  
 
Prameny:
Norgeskatalogen 2011
Håndbok over Norske Filatelistika 1969
Soukromá sbírka Jaroslav Kejř  


Author: Jaroslav Kejř (08.06.2012)